Skip to main content

FAQ

 • KORPORACIJA
  • ŠTA JE ZNAČENJE REČI BIC?

   "BIC" je u stvari skraćena verzija prezimena našeg osnivača, Marcela Bich-a.
   Kliknite ovde za detaljnu istoriju BIC-a.

  • KO JE ONAJ MALI LIK KOJI STOJI PORED BIC® LOGOA?

   To je ''Bic Boy.'' Prvobitno je nacrtan kao školarac, sa glavom u obliku kuglice, koji drži hemijsku olovku sebi iza leđa.

  • ŽELIM PODNETI NOVU IDEJU BIC-u. KAKO TO MOGU UČINITI?

   BIC neće razmotriti niti jednu ideju ili koncept ukoliko iste nisu zaštićene titulom intelektualnog vlasništva (npr., patent, korisni patent, industrijsku dizajn) i ukoliko iste nisu ili registrovane ili na drugi način zvanično publikovane. Ukoliko Vaša ideja ili koncept zadovoljava potrebno, možete BIC-u poslati kopiju zvanične publikacije o patentu na razmatranje, po neobavezujućoj osnovi i bez zaštite poverljivosti. Adresa je dole navedena. Molimo da nam šaljete samo javno dostupne informacije. Bilo koje informacije koje dostavite BIC-u neće biti tretirane kao poverljive od strane BIC-a. BIC zadržava pravo da, po sopstvenom nahođenju, odgovori samo na one koncepte koje smatra interesantnim.

   Société BIC
   Legal Department – Invention Submissions
   14, rue Jeanne d'Asnières
   92611 CLICHY Cedex
   France

  • NE MOGU PRONAĆI SVOJ OMILJENI BIC®PROIZVOD. DA LI ISTI MOGU KUPITI DIREKTNO OD VAS?

   BIC ne prodaje svoje proizvode direktno kupcima. Naši proizvodi se prodaju na 4 miliona prodajnih mesta širom sveta, uključujući samoposluge, apoteke, diskonte i prodavnice kancelarijskog materijala.

  • DA LI MOGU KUPITI DEONICE U VAŠOJ KOMPANIJI, ILI JE ISTA PRIVATNO VLASNIŠTVO?

   SOCIÉTÉ BIC javno trguje na Euronext pariškom tržištu. BIC deonice su na raspolaganju pojedinačnim investitorima preko njihovih berzanskih posrednika. Deonicama se ne trguje u američkim dolarima, već u EURIMA, evropskoj monternoj jedinici. Cene deonica izlaze svakog minuta, iskazana u EURIMA, na BIC-ovoj stranici s cenama deonica.

  • ZAINTERESOVAN/A SAM DA POSTANEM DISTRIBUTER VAŠIH PROIZVODA. ŠTA JE POTREBNO DA UČINIM?

   Klikinte ovde da biste se raspitali o tome šta je potrebno da postanete međunarodni distributer.

 • ŠKOLSKI I KANCELARIJSKI PRIBOR
  • GDE MOGU KUPITI PUNJENJA ZA PRIBOR ZA PISANJA?

   Punjenja se mogu kupiti u raznim mestima za prodaju/snabdevanje kancelarijskim materijalom. 

  • DA LI PRODAJETE DELOVE VAŠIH PROIZVODA, KAO NPR. KAPICE ILI TELA ZA HEMIJSKE OLOVKE?

   Ne prodajemo delove naših proizvoda. Prodajemo samo gotove proizvode, i to svojim distributerima i preprodavačima.

  • DA LI POSTOJI ODGOVARAJUĆI NAČIN ČUVANJA BIC® HEMIJSKE OLOVKE?

   Nije neophodno da BIC® hemijske olovke čuvate s vrhom okrenutim prema dole. Međutim, preporučujemo da zašitite sam vrh hemijske olovke kada istu ne koristite. Kada se ne koriste, u slučaju hemijskih olovaka sa potisnim mehanizmom, vrh treba potisnuti nazad, a hemijske olovke s kapicama treba zaštititi istima.

  • ZAŠTO BIC® CRISTAL® HEMIJSKE OLOVKE IMAJU RUPICU NA SVOM TELU?

   Rupica na telu hemijske olovke stvara isti nivo pritiska u i van olovke, time omogućavajući da mastilo teče do vrha. To se naziva ''sistem ventiliranja''. Neke hemijske olovke imaju teže primetne sisteme ventiliranja, primera radi, bliže samom vrhu olovke.

  • ZAŠTO NEKI PRIBORI ZA PISANJE IMAJU RUPICU NA KAPICI?

   Neke BIC® hemijske olovke imaju rupicu na kapici da ne bi došlo do potpunog ometanja dišnih puteva u slučaju da se iste udhanu. To se zahteva međunarodnim standardima sigurnosti ISO11540, sem u slučajevima kada se smatra da je kapica isuviše velika da bi predstavljala opasnost od gušenja. 

  • DA LI PRODAJTE MINE ZA VAŠE TEHNIČKE OLOVKE?

   U pojedinim zemljama prodajemo određene tehničke olovke zajedno sa zamenskim minama. Takođe, možete posetiti svoju lokalnu prodavnicu kancelarijskog materijala i tamo kupiti zamenske mine BIC-a (ili drugih proizvođača) u potrebnoj veličini.

  • DA LI PRODAJETE GUMICE ZA VAŠE TEHNIČKE OLOVKE?

   U pojedinim zemljama prodajemo određene tehničke olovke zajedno sa zamenskim gumicama. 

  • KOLIKO DUGO ĆE BIC® HEMIJSKA OLOVKA PISATI PRE NEGO OSTANE BEZ MASTILA?

   Svaka BIC® hemijska olovka s kuglicom ima dužinu ispisa od 2 kilometra.

  • DA LI JOŠ UVEK MOGU NABAVITI SILVER BIC® CRISTAL® HEMIJSKU OLOVKU?

   Silver BIC® Cristal® hemijska olovka je proizvedena u limitiranom izdanju u periodu između 1989. i 1992. godine i istu više nije moguće nabaviti.

 • UPALJAČI
  • DA LI SU SVI BIC® UPALJAČI SIGURNI ZA DECU?

   Svi BIC® upaljači zadovoljavaju ili prevazilaze ISO 9994 međunarodne standarde sigurnosti. Pored toga, svi BIC® upaljači koji se prodaju u Evropskoj uniji, Severnoj Americi, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu, Japanu i Južnoj Koreji su sigurni za decu. Međutim, kao što je slučaj sa bilo kojim drugim upaljačima, iste treba držati izvan dosega dece. Niti jedan upaljač nije siguran za decu. Ništa ne može zaštiti dete kao odgovarajući nadzor odraslih osoba.

  • DA LI SE BIC® UPALJAČI MOGU DOPUNJAVATI?

   Niti jedan BIC® upaljač (džepni ili višenamenski) nije moguće dopunjavati.

  • DA LI POSTOJE SPECIFIČNE PREPORUKE PRI KORIŠĆENJU BIC® UPALJAČA?

   Našim potrošačima preporučujemo da pročitaju instrukcije o upotrebi ispisane na upaljaču ili pakovanju istog. Za bilo kakva dodatna pitanja, molimo kontaktirajte nas preko klika ovde.
   Upozorenje: BIC preporučuje da budete izričito oprezni u vezi bilo kakvih filmova ili drugih dokumenata koje možete pronaći na Internetu, ili drugde, a koji se tiču samih upaljača. BIC opominje svoje potrošače da je opasno koristiti upaljače van okvira onoga što se smatra njihovom normalnom namenom. 

  • KOLIKO PLAMENOVA SE MOŽE DOBITI IZ VELIKOG BIC® UPALJAČA?

   Do 3000.

  • GDE MOGU KUPITI BIC® UPALJAČE?

   Mesta na kojima možete kupiti BIC® upaljače variraju od zemlje od zemlje. Iste možete kupiti u prodavnicama, na trafikama, kao i u supermarketima, apotekama i diskontima.

 • BRIJAČI
  • DA LI JE ZAISTA POTREBNO DA KORISTIM KREMU ILI GEL ZA DOBRO BRIJANJE?

   Da, spomenuti proizvodi će učiniti brijanje mnogo prijatnijim. Nanošenje kreme ili gela pre brijanja vlaži Vašu kožu, te omekšava i podiže dlake za lakše brijanje.

  • KOLIKO DUGO MOGU KORISTITI ISTI BRIJAČ?

   To zavisi od Vaše kože i tipa brade, ali u proseku, jedan brijač se može koristiti oko nedelju dana. Neki moraju menjati brijač nakon svega par korišćenja, dok neki mogu koristiti jedan te isti do čak 15 puta. Gušća brada će brže istupiti sečivo brijača, dok manje gusta brada ima manji uticaj na isto.

  • KOJI SMER BRIJANJA JE IDEALAN?

   Uvek biste se trebali brijati u smeru u kom raste dlaka (nikako suprotno). Brijanje u smeru suprotnom od rasta dlake može dovesti do upale i iritacije kože. Upamtite da se na teže pristupnijim delovima brijete pažljivo, kratkim i kontrolisanim potezima.

  • KAKO DA SPREČIM OSEĆAJ SUVE KOŽE NAKON BRIJANJA?

   Izbegavajte korišćenje sapuna za brijanje, obzirom da isti isušuju kožu. Nanesite kremu ili gel pre brijanja kako bi omekšali kožu i podigli dlake. Posle brijanja nanesite hidratantnu kremu.

  • IMAM PAR OSETLJIVIH MESTA NA SVOM LICU. KAKO DA IH IZBEGNEM TOKOM BRIJANJA, KADA IH KREMA ZA BRIJANJE PREKRIJE?

   Razmislite o tome da koristite ''providni ili prozirni'' gel za brijanje koji se može nabaviti u nekim zemljama.

 • UKLANJANJE MRLJA OD MASTILA ILI TEČNOSTI ZA KOREKCIJU
  • KAKVE SAVETE IMATE ZA UKLANJANJE MRLJA OD MASTILA IZ HEMIJSKIH OLOVAKA? MASTILA IZ ROLERA, GEL OLOVKE ILI MARKERA? MASTILA IZ MARKERA ZA SUVO BRISANJE?

   Važno: Par reči upozorenja pre nego pokušate bilo koji od dole navedenih metoda za ukljanjanje mrlja od mastila: neke površine i tkanine mogu biti trajno oštećene korišćenjem spreja za kosu, medicinskog alkohola ili univerzalnog sredstva za čišćenje. Ukoliko niste sigurni, prvo napravite test na ''skrivenom'' delu površine. Nema garancije da će bilo koji od ovih metoda uklanjanja biti efikasan.

   Mastilo pribora za pisanje je namenjeno za pisanje po papiru i drugim površinama za pisanje. Isto u sebi sadrži određene sastojke koji bi mogli ostaviti fleke na određenim tipovima materijala ili tkanina. Iako ne možemo garantovati uspešnost bilo koje metoda uklanjanja mrlja, niti biti odgovorni za eventualno proizašlu štetu, predlažemo Vam da pokušate sledeće metode:

   Za mastilo iz hemijskih olovaka preporučujemo sprej za kosu na bazi alkohola. Alkohol u spreju za kosu će rastvoriti mastilo. Ukoliko se mrlja od mastila nalazi na komadu odeće, isti prvo dobro našpricajte sprejom za kosu. Postarajte se da postavite papirni ručnik ili krpu ispod mrlje kako bi isti upili rastvorenu mastilo. Nakon toga natopljenu mrlju upijajte krpom. Ponovite proces sve dok mrlja ne bude uklonjena, a zatim operite odeću kao i obično.

   Mastilo naših rolera, gel olovaka i markera je na bazi vode, stoga preporučujemo da kod ovih mrlja koristite univerzalno sredstvo za čišćenje, a ne sprej za kosu.

   Ukoliko se mrlja od mastila nalazi na komadu odeće, isti prvo dobro natopite univerzalnim sredstvom za čišćenje. Postarajte se da postavite papirni ručnik ili krpu ispod mrlje kako bi isti upili rastvoreno mastilo. Nakon toga natopljenu mrlju upijajte krpom. Ponovite proces sve dok mrlja ne bude uklonjena, a zatim operite odeću kao i obično.

   Ukoliko se mrlja nalazi na nečemu sem odeće, pošpricajte univerzalno sredstvo za čišćenje direktno na mrlju pa je obrišite čistim papirnim ručnikom ili krpom. Možda će biti potrebno da to učinite više puta, zavisno od veličine mrlje.

   Mastilo iz markera za suvo brisanje se može obrisati samo sa suvih, brisivih površina, ali je trajna na ostalim površinama. U određenim uvetima će možda biti moguće ukloniti mrlju od mastila vlažnim alkoholnim maramicama, ili krpom/papirnim ručnikom natopljenim alkoholom. Ukoliko se mrlja od mastila nalazi na komadu odeće, izvšite predpranje što je pre moguće, a zatim operite isti kao i obično.
    

  • IMATE LI SAVET KAKO DA UKLONIM MRLJE OD TIPP-EX® / WITE-OUT® / BIC® TEČNOSTI ZA KOREKCIJU SA ODEĆE, NAMEŠTAJA, ITD.?

   Važno: Proizvodi za korekciju su dizajnirani da prekriju mastilo pribora za pisanje, olovaka, te teksta pisaćih mašina, faksa ili fotokopija. Isti u sebi sadrži određene sastojke koji bi mogli ostaviti fleke na određenim tipovima materijala ili tkanina. Iako ne možemo garantovati uspešnost bilo koje metoda uklanjanja mrlja, niti biti odgovorni za eventualno proizašlu štetu, predlažemo Vam da pokušate sledeće metode:

   Par reči upozorenje pre nego pokušate bilo koji od dole navedenih metoda: beli špiritus može izbeliti tkaninu i/ili uništiti lak. Ukoliko niste sigurni, prvo napravite test na ''skrivenom'' delu površine. Ukoliko se odlučite na sredstvo za čišćenje na bazi limunske kiseline, molimo da se striktno držite uputstva samog proizvođača, te takođe prvo napravite test na ''skrivenom'' delu površine. Nema garancije da će bilo koji od ovih metoda uklanjanja biti efikasan.

   Kada se Tipp-Ex® / Wite-Out® / BIC® tekućina za korekciju osuši, sastružite veći deo noktom ili rubom novčića.

   Tipp-Ex®/Wite-Out® / BIC® tekućina za korekciju se može odstraniti sa ruku pomoću abrazivnog sapuna ili sapuna koju u sebi sadrži plovućac.

   Tipp-Ex® Aqua/Wite-Out® Water-Basesu tekućine za korekciju na bazi vode, stoga bi mrlje nastale od istih trebale biti oprane običnim pranjem u mašini za veš. Ukolilo pak želite otići u hemijsku čistionu, naglasite im da se radi o bojama na bazi vode.

   Sa izuzetkom Tipp-Ex® Aqua/Wite-Out® Water-Base tekućina za korekciju, sve formule za korekciju BIC® brenda su na uljanoj bazi. Beli špiritus ili sredstva za čišćenje na bazi limunske kiseline će rastopiti ove tečnosti za korekciju. Ukoliko ste prosuli neku od ovih formula na odeću sa upozorenjem ''samo suho čišćenje'', vodite računa da u hemijskoj čistionu naglasite da se radi o uljanoj boji kako bi pravilno tretirali mrlju.

   Važno: Ukoliko niti jedna od predloženih metoda ne ukloni mrlju u potpunosti, preporučujemo Vam da se obratite profesionalnoj kompaniji za čišćenje ili proizvođaču predmeta sa mrljom. Oni bi možda mogli imati neke druge predloge ili bi čak mogli profesionalno ukloniti mrlju.

   Molimo imajte u vidu: Jednom nanesen Tipp-Ex® / Wite-Out® / BIC® proizvod za korekciju teksta ne može biti uklonjen sa papirnog dokumenta bez ostavljanja trajnih oštećenja na istom.